Tejfogyasztás
Az anyatejben minden megvolt, amire a csecsemőnek szüksége volt. A tehéntej sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz, mégis nagyon egészséges a fogyasztása, megfelelő mennyiségben kell a kisdednek adni. Van benne fehérje, ásványok, cukor, zsír, vitaminok. Egyedül a tej tartalmaz például meszet, vagyis kalciumot, melyre a kisgyerekeknek nagy szükségük van, hisz ez képezi a csontok, fogak szervetlen vázát. Ezért javasolt számukra a napi 8-10 dl tejmennyiség valamilyen formában történő bevitele. Természetesen ne erőltessünk semmit, előfordulhat, hogy a gyerek nem kívánja a tejet, kakaót, máskor viszont magától pótolja az elmaradt mennyiséget. A tejtermékek többek között tartalmaznak: · riboflavint, vagyis B2-vitamint mely, mint különféle enzimek alkotórésze jelentős. Hiánya esetén szem-, idegrendszeri és bőrtünetek keletkeznek. · B12-vitamin-t, bár ez többségében inaktív · B6-vitamint, de ezt a forralás tönkreteszi · Pantoténsavat, mely szerepet játszik az anyagcserében, és fokozza a bélmobilitást · A-vitamin-t, melynek szerepe a szervezetben sokoldalú. Számos anyagcsere-folyamat normális lefolyását biztosítja, szükséges a bőr és a nyálkahártyák épségben maradásához. Elő anyaga a karotin, színesfőzelékekben található (répa, narancs, sütőtök, saláta stb..).
Tejtermékek, tejjel készült ételek
Ha a gyerek anyatejet szopott, és még sosem kapott tehéntejet, vajat vagy margarint, fokozatosan kell a szervezetét hozzászoktatni. Az emésztőrendszernek ugyanis időt kell adni, hogy alkalmazkodni tudjon a megnövekedett zsírmennyiséghez. Nem muszáj erőltetni, hogy a kisded tisztán igya a tejet, ha nem szereti az ízét, ízesíthetjük akár kakaóporral, vaníliával, csokoládéval. Tehéntejet úgy is lehet a fiatal szervezetbe juttatni, hogy valamivel összefőzzük. Készíthetünk például tejberizst, tejbedarát, de különböző főzelékeket, leveseket, stb. is főzhetünk tejjel. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha édes tejes ételt készítünk, ez árthat a gyerek fogainak. A sajt is nagyon hasznos tejtermék. 10 dkg sajtnak például annyi a kalciumtartalma, mint egy liter tejnek. Miután a sajt sok formában kapható (krémsajt, kemény sajt, stb.), ez lehetővé teszi sokoldalú felhasználását. Tehetjük tésztára, levesbe, kenhetjük kenyérre, de önálló fogásként is megállja a helyét egy-egy étkezés során, mint töltött-, rántott sajt. Ha a gyerek semmilyen formában nem hajlandó a tejet meginni, vagy betegségből adódóan nem ihatja, a kalciumot mindenképp pótolni kell valamilyen más formában.