A túlzott alkoholfogyasztás ártalmai
Az alkoholra való rászokás biológiai faktorokra is visszavezethető. Az öröklött, genetikailag meghatározott komponenseken kívül bizonyos személyiségvonások és társadalmi szituációk, vagy a hajszolt életmód miatt egyszerűnek tűnő lazítás keresése is szerepet játszhat benne. Az alkoholfogyasztást mértéktelenül űző emberek többsége általában szorongó, gátlásos típusú. Az egyszeri, nagy mennyiségben történő alkoholfogyasztásnak is lehetnek már komolyabb következményei. A mértéktelenség leittasodáshoz, súlyosabb esetben heveny alkoholmérgezés tüneteihez vezet. Azon kívül, hogy ez a szervezetet károsítja és légzési, keringési problémákat okoz, gyakorta súlyos balesetek forrásává is válik. A rendszeres alkoholfogyasztás ott hagyja nyomait a bőrön is. Csökkenti rugalmasságát, feszességét. Így különösen az arc bőre korán ráncosodik, petyhüdtté válik. A szemek körül gyakran egész nap megmaradó "táskák" jelennek meg. Az arcszín szürkésbarnává válik. A legtöbb bőrtünet azonban másodlagos, azaz az alkohol okozta károsodások következménye. A mértékletestől eltávolodott italozást szexuális problémák fellépése is követni szokta, innen csupán egy újabb lépés az alkoholfüggő személyek - főleg férfiak - állandó féltékenységi mániája. Az ezzel járó állandó zaklatás, durvaság, agresszív magatartás megmételyezi a partnerkapcsolatot. Ha valaki már a rendszeres alkoholfogyasztás következtében hozzászokott az italhoz, akkor annak hiánya esetén megvonási tüneteket észlel magán, illetőleg észlel nála környezete. Ennek súlyos, életveszélyes formája a delírium tremens. Ez erős verejtékezéssel, remegéssel és komoly vérkeringési tünetekkel jellemzett testi tüneteken túl látomások, hallucinációk, zavartság jelentkezésével jár. Mivel nemritkán már eleve leromlott alkoholfogyasztóknál lép fel, halálos kimenetű is lehet.
Kis mértékben egészséges az alkohol
Megfigyelések igazolták, hogy a kismértékben fogyasztott alkohol jót tesz az egészségnek. Számos tanulmány kimutatta, hogy az absztinensek nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust, mint azok, akik időnként elfogyasztanak kisebb mennyiségű alkoholos italt. Még nem teljesen tisztázott, miért is van ez így, azt azonban tudjuk, hogy az alkohol kis mértékben csökkenti a vérrögképződést. A mértékkel fogyasztott szeszes ital az agyvérzés kockázatát is csökkenti, sőt, ha az ember rendszeresen, de szerényen iszogat, idősebb korára szellemileg is frissebb marad, mint az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó kortársai. Az, hogy mi számít kevésnek, egyénenként eltérő. A dánok szerint, ami még egészséges, az heti egy és hat egységnyi alkohol, az amerikaiak szerint heti tíz egységnyi. Egységnek egy pohár bort, illetve sört, vagy egy kis adag tömény szeszes italt tekintünk.