Manapság egyes kultúrák törekednek a vegyszermentes termesztéssel, tenyésztéssel felnevelt növények, állatok fogyasztására, mivel köztudott, hogy a modern vegyszeres kezelések maradványai az élelmiszerekben maradnak, ott felhalmozódhatnak, és a szervezetünket hosszabb távon mindenképpen mérgezik. Tudnunk kell, hogy korai, primőr (üvegházban érlelt) zöldségekben gyakran a többszöröse a vegyszermaradvány, mint a szabad földön termesztett növényekben. Megnőtt a kereslet a kissé férges, nem tökéletes almák, körték iránt is: ezeket még valószínűleg nem vegyszerezték agyon. Ezek miatt érdemes az évszaknak megfelelően bevásárolni, az idényen kívüli beérést csak vegyszerekkel lehet biztosítani. Az importból származó élelmiszereket megfelelő kritikával és kis mennyiségben vásároljuk. Megfelelő óvatossággal célszerű csak a manapság divatos "teljes kiőrlésű" gabonamagvak fogyasztása, hacsak nem vagyunk benne biztosak, hogy nem közút menti táblából származik. A gabonamag felső rétegeiben gyűlik össze az utak ólomszennyeződésének nagy része. A mesterséges körülmények között nevelt állatok esetében ugyanez a helyzet: a baromfigyárak csirkéi, pulykái hormonokkal, antibiotikumokkal és (jobb, ha nem tudjuk miből készült) táppal érték el a vágósúlyukat. Megnőtt az értéke az igazi parasztcsirkének, -tojásnak.
A természetes élelmiszerek elterjedése
Egyre többen élnek a természetes eredetű élelmiszerek fogyasztásának igényével, ami érthető, ha arra gondolunk, hogy a daganatos megbetegedések milyen nagy százalékában játszik jelentős szerepet a modern vegyipar által termelt műanyagok, műanyagszármazékok egész sora. A túl világos húsok jelzik, hogy "húsgyárakban" nevelkedett állattól származik. A túlságosan piros, gusztusos húsokat is vegyszerrel teszik kívánatosabbá. A füstölt áruk nagy részében, de a felső rétegében mindenképpen daganatkeltő anyagok találhatók. A halak egy részében, melyeket mesterséges tavakban, holtágakban tenyésztenek, nagy koncentrációban találni rovarirtószer maradványokat, antibiotikumokat. Ennyi riasztó adat alapján lesznek, akik azt mondják: ennyi mindent nem lehet figyelembe venni bevásárláskor. Nekik annyit: ha a felsoroltaknak csak töredékét megpróbálják elkerülni, már jelentős lépést tettek az egészséges, vegyszermentes táplálkozás irányába.
Kapcsolódó információk: