A zsíros ételek hatásai
Nem lehet elegendő alkalommal hangsúlyozni a vér magas koleszterin szintjének káros hatásait. A zsíros ételek amellett, hogy energetikailag előnyösek, hiszen hatalmas energiamennyiséget tárolnak, az érelmeszesedés szempontjából éppen káros tulajdonságaik miatt lennének kiküszöbölendők étrendünkből. Az állati zsírok fogyasztása és az érelmeszesedés közti kapcsolat kimutatható, amennyiben a bevitt energiamennyiség nem használódik fel azonnal: igen nehéz fizikai munka során. A koleszterin szintet befolyásoló készítményekről korábban volt szó, és tudjuk, milyen következményekkel járhat az életfontos szerveket ellátó erek elmeszesedése, elzáródása, megrepedése. Mindezért a koleszterint tartják felelősnek, és sok országban mindent elkövetnek, hogy ellensúlyozzák az esetlegesen bekerült zsírok káros hatásait (a készítményekről korábban volt szó). Igen érdekes, hogy szinte valamennyien tudjuk, hogy a zsírok mennyire ártalmasak, de ennek ellenére nem teszünk szinte semmit, hogy a káros hatásokat legalább mozgással, testedzéssel megpróbáljuk csökkenteni. A feleslegesen bevitt, le nem dolgozott energiamennyiség ugye nem vész el, hanem átalakul. A bőr alatti állati zsírok vastagodása egyénenként, nemenként változó testtájakon figyelhető meg, főleg uszodában, strandon, nyáron. A ledolgozása sokkal nagyobb erőfeszítést, elhatározást igényel, mint gondolnánk. A fogyókúrás elgondolások (melyekről korábban volt szó) némelyike amellett, hogy esetleg életveszélyes, nem oldja meg a problémát, hiszen tudnia kell mindenkinek, hogy mitől hízott el. Amíg ezzel nincs tisztában, a testsúlyát, még ha valahogyan le is tudta átmenetileg csökkenteni, vissza fogja hízni. A vendéglőkben tálalt ételek többsége is igen zsíros, ez kellemetlen meglepetést okozhat annak, aki eddig sikeresen kiküszöbölte a zsíros ételeket. A hirtelen bevitt nagymennyiségű zsír váratlanul éri a szervezetet, és az semmilyen ellenállást nem fog mutatni vele szemben. Vagyis nagyon gyorsan átengedi a bélrendszerén, kellemetlen hasmenés formájában. A zsírszegény táplálkozást, rendszeres mozgást, egészséges életmódot szinte csak egyetlen embercsoportnál lehet felfedezni: azoknál, akik túlélték az első infarktusukat, és nem akarnak többet végigasszisztálni.