A betegség kialakulásában több tényezőnek van lényeges szerepe. 1, Fontos a bél falát védő réteg épsége. E nyákos védőréteget károsítja pl. a dohányzás. Az ugyancsak a gyomor fala által termelt bikarbonát (lúgos vegyhatású) is kordában tartja a gyomorsósavat. E bikarbonát szintjének csökkenése is segít a fekély kialakulásában. 2, Hasonlóan lényeges a gyomor fala által termelt sósav mennyisége. A gyomorsósav termelését legjobban az alkoholfogyasztás fokozza, ezenkívül az állandó idegfeszültség, idegesség, stressz. (Ezen utóbbiakat tartják leginkább felelősnek a nyombélfekély kialakulásában.) De bármilyen, a gyomor savtartalmát közvetve (erős fűszerek, hagyma, tea, kávé) vagy közvetlenül (szénsavas italok, sűrített paradicsomlé, narancs és a többi savanyú gyümölcs) emelő anyag alkalmas lehet a fekélybetegség elősegítésére. Nem hanyagolhatók el ezek szerint a táplálkozási szokások sem. 3, Rejtélyes hatással van a régebbi fekély "fellángolására" a betegség éves ritmusa: tavasszal, de főleg ősszel aktivizálódnak a fekélyek. 4, A fekélybetegség hajlama öröklődik is leggyakoribb a "0" (nullás) vércsoportúak, és a heves vérmérsékletűek között.