Tananyag választó:
Fogalom gyűjtemény
Eszköztár:
Alexandriai relief

Alexandriai relief: a Kr. u. 1. században kialakult római domborműfajta, amelyről korábban azt hitték, hogy Alexandriában jött létre. A technika nem márvány-, hanem stukkófaragásra készült; tematikájában szinte kizárólag tájkép és természeti motívumok jellemzik.

Amphitheatrum

Amphitheátrum: többnyire ovális alakú római szórakozóhely, ahol állat- és gladiátorviadalokat, néha – az erre alkalmas létesítményekben – hajóscsatákat rendeztek. Két részből, a küzdőtérből és az ezt körülvevő nézőtérből áll. A legkorábbi ismert amphitheátrum Pompejiben maradt fenn, a legnagyobb a római Colosseum volt.Hazánkban Óbudán, az egykori Aquincum területén található ilyen építmény.

Aquaeductus

Aquaeductus:boltozatos alépítményen nyugvó római vízvezeték.

Architektonikus stílus

Architektonikus stílus: a római festészetVitruvius műve nyomán elnevezett II. stílusa, amely a Kr. e. 2. század végén jelent meg. Jellemzője a falaknak építészeti elemekkel, oszlopokkal, párkányokkal, fülkékkel való díszítése, amely az 1. századra egyre bonyolultabbá vált, egész oszlopcsarnokokat és abból látható további tájakat festve a falra.

Atrium

Atrium: a római lakóház fedetlen központi udvara. Téglalap-alaprajzú, amely két oldalán egy-egy oldalszárnnyal (ala) bővül; itt helyezik el az ősök szobrait és a halottak maszkjait. A keresztény építészetben a bazilika előtti oszlopfolyosós nyitott udvar.