Tananyag választó:
Népzene - Műzene - Szöveggyűjtemény
Eszköztár:
A cigány-együttesek lehetséges csoportjai

A cigány-együttesek lehetséges csoportjai:

— Hegedű-gardon

— Hegedű-cimbalom + hegedű-kontra

— 3 vonós (prím, kontra, bőgő)

— Legáltalánosabb a vonóskar cimbalommal, klarinéttal, esetleg gordonkával vagy egyéb hangszerrel kiegészítve.

KODÁLY szerint a „….cigány sohasem használ: citerát, furulyát, dudát, harmonikát, dorombot, tekerőt. A pásztorkürt és kanásztülök inkább foglalkozási eszköz, mint zenei hangszer.” (Sebő Ferenc: Népzenei olvasókönyv)

A cigányzene

A XVIII. századtól szerte az országban egyre jobban befogadják, megszeretik a cigányzenét. A kor külföldön is híres cigányprímása CINKA PANNA.

(Balázs Béla szövegére Kodály Zoltán Cinka Panna címmel daljátékot írt. Bemutató: 1948

A cigányzene fénykora

A CIGÁNYZENE fénykora az 1848-as szabadságharc idején , a XIX. században volt. Ezt bizonyítja az ekkor kialakuló cigányprímás nemzedék és a köréjük rendeződő zenekarok, bandák.

A cigányzenészek

A cigányzenészek sajátos kötetlen játékukkal, ékítményes cifrázataikkal erős vibrátókkal, bővített „másodlépésekkel” , a velük született zenei ösztöneikből fakadó rögtönzéseikkel – saját magukat is mintegy révületbe, transzba hozva – bűvölik el hallgatóikat.

A dzsessz

A néger népzene dallamvilágából, ritmusképleteiből alakult ki a századforduló szórakoztató zenéje, a dzsessz. Ez a muzsika különös ritmusával, előadásmódjával meghódította a XX. század emberét. A legfontosabb stílusjegyei: az élénk szinkópált ritmus és az improvizálás.

A magyar nóta

Valamennyien tudjuk, de a népdalgyűjtők tanúsíthatják a leghitelesebben, hogy a népies műdal, más szóval a magyar nóta még a legeldugottabb erdélyi, felvidéki stb. falvakban is megtalálható. A magyar nóta közvetlen elődje, a népzenét utánzó, hangszeres verbunkos muzsika volt.

Ez a zene a cigányzenészek közvetítésével Kodály szerint „… az első tömeges megjelenése olyan közérthetően magyar népszerű zenének, amit még ma is mindenki annak érez. Fél évszázadon át ez volt az ország zenei köztudata.”