A környezet hatása a vendéglátásra
A vendéglátó hálózatban nagyon sok üzlet szoros kapcsolatban van a környezetével, a természet hozzákapcsolódik az üzlet külső képéhez és gyakran van lehetőség szabadban történő értékesítésre is (például kerthelyiségben, üzleten kívüli rendezvényeknél).
A környezet kedvezőtlen megváltozása az üzletek forgalmát is befolyásolhatja, elriaszthatja a vendégeket az üzlet meglátogatásától.
A természetvédelem területén károsító hatás
A vendéglátásnak a természetvédelem területén károsító hatása lehet, hogy egyes ételek és italok divatba hozásával kritikus helyzetbe sodorhat bizonyos növény- és állatfajokat.
A természetvédelem területén védekezés
A táplálkozási láncolatok megváltoztatásának súlyos következményei lehetnek: az egyes növény- és állatfajták alapanyagként történő túlzott felhasználásának negatív hatása ellen termesztésükkel, tenyésztésükkel lehet védekezni.
A vizek károsítása
A vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységek nagy mennyiségű ivóvizet igényelnek és a vendéglátásban jelentős mennyiségű szennyvíz keletkezik. A vendéglátó üzletekben kerülni kell az ivóvíz felesleges, illetve túlzott felhasználását (WC, fürdés, mosogatás és mosás).
Fokozza a vízkárosítást, hogy a vendéglátás szennyvizét gyakran terhelik meg szeméttel is (tea- és kávézaccal, étel- és cigarettamaradékkal).
A vizek károsítása elleni védekezés
A vendéglátásban törekedni kell a takarékos vízfelhasználásra, a nagy vízfogyasztású berendezések és tevékenységek kiváltására.
Fontos vízvédelmi szempont a mosó- és tisztítószerek mennyiségének csökkentése. Nagy mértékű károsodást okoznak a szennyvízbe kerülő zsír- és olajszerű anyagok, valamint a homok, amelyek ellen zsír- és homokfogók beépítésével lehet védekezni.