Tananyag választó:
Gyertyaoltás távirányítással - Kísérlet

A kísérlet leírása

A kísérleti eszközzel "kilőtt" levegőkarikák eloltják a több méter távolságra elhelyezett gyertyák lángját is.

Gyertyaoltás távirányítással

A kísérlet menete

Vágjuk ki a konzerves doboz egyik végét tejesen, a másik végének közepén pedig készítsünk egy 3-8 cm-es kerek lyukat! A lyuk méretét a doboz nagysága határozza meg: a kisebb dobozok átmérője 10-12 cm körüli (pl. kutyatápszeres, pisztáciás stb.), a nagyobbak akár 10-20 literesek is lehetnek (pl. olajos kannák). A doboz teljesen kivágott végére feszítsük rá a gumilepedőt, és erősen rögzítsük a zsinórral!
A kilövés helyét és a gyertya távolságát a doboz mérete határozza meg: a kisebbekkel az 1-2 m-re, a nagyobbakkal akár az 5-8 méterre felállított gyertyákat is el lehet "fújni". Fogjuk egyik kezünkbe a dobozt, lyukas végét irányítsuk az égő gyertya felé, majd mérjünk kezünkkel gyors, határozott ütéseket a gumilapra!
Nagyobb távolsághoz nagyobb eszköz szükséges, és célszerűbb több gyertyával próbálkozni. Állítsuk fel egymás mellé 3-5 cm távolságban az égő gyertyákat, majd adjunk le "lövéseket" irányukba!

Gyertyaoltás távirányítással

Megjegyzések, kiegészítések

A léggyűrűket füsttel láthatóvá tehetjük, ami a célzást is segítheti. Füst nélkül a gyűrűk előrehaladását az útjukba eső, légmozgásra könnyen meglibbenő tárgyak (függöny, emberi haj stb.) teszik láthatóvá.

Feltételek

- kiürült, nagyméretű, hengeres konzervdoboz,
- vékony gumilap a doboz nyitott végének lezárására (pl. gyógyeszközök boltjában kapható gumilepedő, de alkalmas a futball-, vagy motorkerékpár-belső is),
- erős zsinór,
- gyertyák.

Magyarázat

A gumilapra ütve a dobozban megnő a levegő nyomása, aminek hatására a másik végén levő lyukon légörvénygyűrűk törnek elő nagy sebességgel, s haladnak a megcélzott hely felé. Az örvénygyűrűket a kis viszkozitású levegőközeg csak több méter befutás után fékezi le.

Biztonsági információk

Figyelem!
A kísérlet elvégzésénél tartsuk be az általános balesetvédelmi szabályokat!