Tananyag választó:
Cameron, Julia Margaret

Cameron, Julia Margaret (1815­–1879): Brit műkedvelő fotográfus, a 19. századi fotográfia kiemelkedő alakja. Calcuttában született, jómódú brit családban. Tanulmányait Franciaországban és Angliában végezte. 1838-ban kötött házasságot Charles Hay Cameron jogásszal. A Ceylonban telepedtek le, ahol a férj állami állása mellett kávéültetvényeik is voltak. 1848-ban Angliába, egy kedvelt üdülőhelyre, a Wight szigetre költöztek, ahol a kor kiválóságai közül sokan laktak. Cameron itt kezdett el fényképezni 1863-ban, 48 évesen. 1875-ben visszaköltöztek Sri Lankára.

Carroll, Lewis

Carroll, Lewis (Charles Lutwidge Dodgson) (1832–1898): Brit író, matematikus, filozófus, műkedvelő fotográfus. 1850-től az oxfordi Krisztus kollégiumban folytatott matematikai tanulmányokat, s emellett nonszensz verseket írt. 1855-ben két fontos dolog is történt az életében: elkezdett fényképezni, s hogy a kollégium dékánjává Henry Liddellt nevezték ki. Liddellnek három kislánya volt: Alice, Lorina Charlotte és Edith. Dodgson (aki csak 1861-ben vette föl a Lewis Carroll írói álnevet, melyet keresztnevei latin formájából – Ludovicus, Carolus – kreált) 1856-tól fényképezte a Liddell-lányokat. Az Alice Csodaországban1865-ben, az Alice Tükörországban1871-ben jelent meg.

Corot, Camille

Corot, Camille (1796-1875): Francia festő. Fiatal korában egy posztókészítőnél dolgozott, és csak 27 éves korában szentelhette magát teljesen a festészetnek egy kisebb örökség jóvoltából. Klasszicista tájképfestészeti tanulmányok után 1825-ben Rómában ment, ahol elsősorban a Campagnát festette, a természet részletes megfigyelésére törekedett. Franciaországba visszatérve Párizsból kiindulva számos tájat megfestett, sokat dolgozott Barbizonban. Tájképfestészetében az éles fény-árnyék hatások és a klasszikus kompozíciós megoldások után fokozatosan egy lírainak nevezett realizmusig jutott el. Mitológiai vagy valós alakokkal benépesített, szürkés-kékes árnyalatú tájképein a levegő- és a fény-rezgések visszaadására törekedett, az impresszionisták előfutáruknak tekintették.